Joi, 27.decembrie.2012
...
Prajitura Amandina
Ingrediente:
Pentru blat6 oua
200 gr. zahar
30 ml. apa
30 ml. ulei
20 gr. cacao
150 g faina
1 lingurita praf de copt
zeama de lamaie
Pentru crema
200gr. zahar pudra
250 g unt
100 g ciocolata neagra(75%cacao)
75 ml frisca lichida
1 fiola esenta rom
Pentru sirop
150 ml apa
75 g zahar
2 lingurite de Nesscaffe
Pentru glazura
100 g ciocolata neagra
50 ml frisca
50 g unt
Pentru decor
70 ml frisca
culoare naturala pentru frisca pentru decor
Mod de preparare:
Se ia cuptorul preincalzit la 160 de grade si se coace 30-35 minute. Dupa ce se raceste blatul se taie in 2.Crema
Untul moale se mixeaza cu zaharul pudra pana devine cremos. Ciocolata cu 2 linguri de lapte se topeste in cuptorul cu microunde la MediumHigh 1 minut si se adauga la crema de unt. Dupa omogenizare se adauga frisca lichida si esenta de rom. Se da la rece pana se raceste blatul.
Siropul
Se amesteca ingredientele intr-un ibric si se fierb pana se dizolva zaharul. Se lasa sa se raceasca. Se insiropeaza blatul racit si se pune crema la mijloc. Se mai lasa la frigider 1 ora. Se portioneaza in patratele de dimensiunile dorite, care se departeaza putin unele de altele pentru a putea glazura sa patrunde printre ele.
Glazura
Se rupe ciocolata si se amesteca cu frisca lichida si untul intr-un ibric de cafea mai mare si se tine pe foc pana se omogenizeaza.Se toarna glazura astfel obtinuta individual pe fiecare bucata de prajitura.
Se decoreaza cu frisca dupa imaginatie
Pofta buna!
Miercuri, 26.decembrie.2012
...
Tort de ciocolata Noisette
Ingrediente:
Pentru blatul de tort de ciocolata:
10 oua
300g zahar
300g unt nesarat
300g faina alba
4 lingurite praf de copt
300g ciocolata neagra, topita
Pentru pralina:
150g zahar tos
150g alune de padure
Pentru crema de ou cu ciocolata:
200g zahar tos
7 galbenusuri
semintele de la o pastaie de vanilie
250ml lapte
300g ciocolata noisette, topita
600g unt
Pentru decor:
ciocolata topita sau fructe inmuiate in ciocolata
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 170 de grade si unge si tapeteaza cu hartie de copt baza a 2 tavi cu diametrul de 20cm.
Mixeaza untul pentru blatul de tort impreuna cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul si este pufos. Adauga ouale, toate deodata (batute inainte ca pentru omleta), mixeaza, apoi adauga ciocolata topita la aburi si amesteca de aceasta data cu spatula de silicon, usor.
Imparte acest amestec in cele doua tavi si da la cuptor pentru 25-30 de minute pana cand blaturile de ciocolata trec testul cu scobitoarea.
Pentru pralina ce va da o aroma si textura incredibila cremei noastre de galbenusuri, topeste zaharul, iar cand are culoarea frumoasa a chihlimbarului, adauga alunele de padure. Amesteca bine, cat sa le acoperi pe toate in zaharul topit, apoi toarna amestecul pe o suprafata siliconata, ca sa se intareasca. Odata ce s-a intarit, rupe-o in bucati si bag-o in blender pana obtii cristale fine.
Pentru crema de oua de ciocolata, amesteca semintele de la pastaia de vanilie impreuna cu galbenusurile si cu zaharul si mixeaza la viteza mare pana cand isi dubleaza volumul si galbenusurile sunt aproape albe. Incalzeste laptele pana inainte sa fiarba, apoi adauga-l usor in galbenusurile mixate, amestecand continuu cu un tel. Pune acest amestec pe baie de aburi si amesteca pana cand se ingroasa. Apoi las-o departe sa se raceasca. Odata ce s-a racit adauga untul moale (la temperatura camerei), mixeaza pana la incorporare, apoi adauga ciocolata topita si mixeaza din nou. Adauga jumatate din cantitatea de pralina, restul pastreaza-l pentru decor daca doresti. Daca vrei o crema crocanta cu aroma intensa de alune de padure, poti adauga toata pralina.
Pentru a asambla tortul Noisette:
Taie fiecare blat de tort in doua, si foloseste un inel pentru a-l aranja, si imparte crema in 4 parti egale. Aseaza primul blat pentru baza, apoi crema de ciocolata, apoi inca un blat si crema si tot asa pana la ultimul blat. Poti sa adaugi niste fructe daca doresti, afinele, capsunile si zmeura se potrivesc de minute. Dar nu trebuie sa exagerezi, daca adaugi fructe peste crema adaugata pe al doilea blat va fi suficient.
Da tortul la frigider, cu inel cu tot pentru 20 de minute, ca sa se aseze, dupa care poti sa-i scoti inelul.
Apoi cu ultima parte de crema care ti-a ramas, imbraca tortul, insistand pe laterale. Topeste ciocolata si imbraca partea de sus a tortului, inmoaie si cateva fructe in ciocolatatopita si lasa-le sa se intareasca, acestea poti sa le asezi deasupra.
...
Tort insiropat de portocale
Ingrediente:
350g migdale macinate
300g zahar tos
3 lingurite praf de copt
8 oua
400ml ulei
1 lamaie
4 portocale
Pentru sirop:
100g zahar tos
cuisoare
2 lingurite scortisoara
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Intr-un bol amesteca impreuna migdalele macinate fin impreuna cu zaharul tos si praful de copt. Adauga apoi ouale si uleiul amestecandu-le usor.
Razuie coaja de la lamaie si de la doua portocale in aluat amestecand usor. Toarna apoi aluatul intr-o tava de tort tapetata cu hartie de copt, cu diametrul de 20cm. Lasa tortul la cuptor pentru 40-60 de minute, pana trece testul cu scobitoarea.
Intre timp poti pregati siropul:
Stoarce sucul de la cele 4 portocale si de la lamaie, si pune-l intr-o oala mica impreuna cu zaharul, cuisoarele si scortisoara pana aduci la fierbere, apoi mai lasa-l la foc mic pentru inca 3 minute.
Dupa ce tortul este gata, lasa-l sa se raceasca dupa care inteapa-l destul de des cu o scobitoare pe toata suprafata. Toarna siropul cu o lingura.
...
Tort cu afine si marshmallow
Ingrediente:
Ingrediente blat:
- 2 oua
- 80 gr zahar
- 60 gr faina
- 20 gr cacao
- 1 lingurita praf de copt
- 2 linguri ulei
- 2 linguri apa calduta
Ingrediente crema:
- 250 gr marshmallows (bezele)
- 500 gr afine
- 300 ml frisca
Mod de preparare:
Prima data, spalam afinele si le lasam la scurs.
Mixam ouale intregi cu zaharul timp de cel putin 2-3 minute, adaugam treptat uleiul si apoi apa. Incorporam faina amestecata in prealabil cu praful copt si cacaoa. Turnam compozitia intr-o forma rotunda (28 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit 15-20 minute sau pana trece testul cu scobitorea. Cand este gata lasam sa se raceasca complet.
Marshmallows-urile (bezelele) le topim pe baie de aburi, separat mixam frisca pana devine tare, afinele le “spargem” putin in robotul de bucatarie cu cutite sau cu o furculita. Cand marshmallows-urile (bezelele) s-au topit, adaugam afinele, apoi incorporam treptat si usor frisca batuta. Punem inelul in jurul blatului, turnam crema, nivelam si dam la congelator cel putin 1 ora. Dupa acest timp scoatem de la rece si decoram dupa preferinte :). Se pastreaza la frigider sau chiar si la congelator.
...
Tort Tiramisu cu visine
Ingrediente:
1 pachet de piscoturi (400 gr)
1 kg de
visine (fara samburi si stoarse de suc)
500 gr de suc de visine
4 oua
8-10 linguri de zahar pudra (depinde de gustul fiecaruia)
500 gr de
mascarpone
Mod de preparare:
Acest tort tiramisu cu visine este delicios. Ca sa il preparam separam prima data ouale. Galbenusurile se mixeaza bine cu 5 linguri de zahar pudra pana se albesc si au consistenta unei creme. Peste crema de galbenusuri se pun cele 500 gr de mascarpone si se omogenizeaza bine.
Separat se bat bine albusurile si se adauga treptat cele 5 linguri de zahar ramase mixandu-se pana devin lucioase ca pentru bezea.
Se amesteca crema de mascarpone si galbenusuri cu albusurile mixate cu zahar amestecand usor de jos in sus.
Montarea tortului tiramisu:
Pe un platou se pune un inel de la o tava de tort si se tapeteaza marginile acestuia cu piscoturi inmuiate in suc de visine (eu am taiat piscoturi cam 1 cm la unul din capete pentru a sta in pozitie verticala). Se tapeteaza cu piscoturi inmuiate si baza inelului de tort si se adauga jumatate din crema de mascarpone, iar peste crema se pun visinele. Se mai pune un rand de piscoturi inmuiate peste stratul de fructe si la sfarsit restul de crema si iar visine proaspete. Se pune tortul la frigider pentru cel putin 4-5 ore sau cel mai bine peste noapte. A doua zi se scoate ineul de tort si se decoreaza desertul dupa bunul plac.
...
Tort cu fructe si crema de branza
Ingrediente:
Blat:
- 7 oua
- 210 g zahar
- 210 g faina
Crema si ornat:
- 250 g crema de branza Philadelphia
- 550 ml smantana pentru frisca
- 110 g zahar fin
- 1 plic gelatina granulata
- 1 compot mare pirsici
- 1 compot mic ananas
- 3 fructe kiwi
- 3 capsuni
- boabe de struguri
- felii de portocale
- 1 plic gelatina transparenta pentru glazura
- 7 oua
- 210 g zahar
- 210 g faina
Crema si ornat:
- 250 g crema de branza Philadelphia
- 550 ml smantana pentru frisca
- 110 g zahar fin
- 1 plic gelatina granulata
- 1 compot mare pirsici
- 1 compot mic ananas
- 3 fructe kiwi
- 3 capsuni
- boabe de struguri
- felii de portocale
- 1 plic gelatina transparenta pentru glazura
Mod de preparare:
Tortul cu fructe si crema de branza trebuie incercat! Pe langa faptul ca e super delicios, kids-friendly mai e si de efect.
1. Preincalziti cuptorul la 160 C. Pentru blat mixati ouale cu zahar timp de 25 de minute, pana capata o consistenta pufoasa. Incorporati faina cernuta, cu ajutorul unei spatule de silicon prin miscari de rasturnare. Turnati compozitia intr-o tava de tort cu diametrul de 26cm, tapetata cu hartie de copt. Bateti de cateva ori de masa tava pentru a iesi bulele de aer din blat. Dati la cuptor pentru 30-35 de minute.
2. Lasati sa se raceasca in cuptor cu usa usor deschisa (cu ajutorul cozii unei linguri de lemn) timp de 15-20 de minute. Apoi scoateti, desprindeti inelul tavii, hartia de copt si lasati sa se raceasca complet pe un gratar de bucatarie. Dupa ce s-a racit complet taiati blatul pe trei nivele.
3. Pentru crema mixati crema de branza cu zahar, pana ce acesta din urma se topeste complet. Strecurati compoturile de suc si folositi 100 de ml pentru prepararea gelatinei granulate, conform indicatiilor de pe ambalaj. Adaugati siropul cu gelatina topita la compozitia de branza in timp ce mixerul functioneaza. Incorporati apoi 250 ml frisca batuta moale cu ajutorul unei spatule.
4. Insiropati discurile de blat cu restul de sirop de fructe. Asezati pe un platou cercul tavii de copt si alternati blaturile cu crema de branza. Dati la frigider pentru cel putin 4 ore. Desprindeti cercul cu ajutorul unei torte de bucatrie si ungeti tortul pe toate partile cu frisca batuta. Asezati fructele taiate felii subtiri deasupra. Preparati gelatina pentru toping conform indicatiilor de pe ambalaj cu sirop de fructe (daca v-a ramas) sau apa. Glasati cu ajutorul unei pensule fructele folosind lichidul ce contine gelatina topita. Finisati marginile cu stelute din frisca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu