joi, 27 decembrie 2012

SUPE SI CIORBE

Joi, 27.decembrie.2012

...

Ciorba de varza cu afumatura

Ingrediente:

o varza potrivita
o ceapa
un morcov
un ardel rosu
o legatura de marar
patrunjel verde
sare
piper
boia
ulei
o lg de secretul gustului
o pulpa de pui afumata

Mod de preparare:

 Se curata ceapa, morcovul, ardelul se spala, apoi se tau marunt ceapa si ardelul, iar morcovul l-am dat prin razatoarea mare.
Intr-o oala punem putin ulei unde adaugam ceapa, morcovul, si ardelul peste care punem putina boia si lasam sa se incalzeasca putin in ulei.Intre timp taiem varza in feli subtiri, care apoi o punem peste legume, adaugam apa firbinte care am fiert-o intr-o alta oala.
Punem lg de secretul gudtului, putin piper si jumate din marar si lasam sa fiarba.
Cand e aproape gata ciorba adaugam pulpa de pui afumata taiata in bucati, restul de marar sare si piper dupa gust.Mai dam intr-un clocot apoi stingem focul si adaugam patrunjelul verde.
Se serveste cu smantana!
Pofta Buna!!

Miercuri, 26.decembrie.2012

...

Supa-crema de spanac

Ingrediente:

- 250g spanac congelat
- o ceapa mica
- doi catei de usturoi
- sare si piper
- crutoane si smantana pentru servire


Mod de preparare:

Am dat spanacul in clocot (desi era deja fiert si congelat) impreuna cu ceapa taiata in patru bucati, usturoiul si condimentele!
Apoi am stors apa, iar spanacul cu ceapa si usturoiul le-am pasat pe blender.
Am adaugat putina apa (cea in care am fiert legumele) pana cand supa-crema a capatat consistenta dorita! Puteti de asemenea sa folositi, in loc de apa aceea fiarta, supa de pui, dupa gust!

Va asigur ca este delicioasa!


...

Ciorba de pui a la grec cu verdeata


Ingrediente:

pui cam de 1 kg (sau carne de pui tot circa 1 kg) 
1 radacina de telina
1 radacina de pastarnac 
3 morcovi
1 ceapa mai mare
1 ardei gras rosu 
1 lamaie 
3 galbenusuri de ou
300 gr smantana 
60 gr orez 
1 morcov pentru culoare 
3 linguri de ulei
patrunjel verde

 

Mod de preparare:

Intai spalam bine puiul si il taiem bucati, dupa care il punem la fiert intr-o oala mai mare. Spumam bine si des, pana cand nu se mai formeaza spuma la suprafata. Curatam toate legumele si le taiem in bucati mari, mai putin un morcovul, si le punem in oala. Acoperim cu un capac si lasam sa fiarba, cam o ora. Cand carnea s-a fiert bine o scoatem si strecuram ciorba. Rupem carnea fasii sau o taiem cubulete potrivite (eu asa am facut). Eu am mixat jumatate din legumele fierte, mai putin ardeiul gras si am pus pasta peste zeama.
Spalam orezul si il punem la fiert separat, cu un pic de sare.
Intr-un bol mai mare punem galbenusurile si smantana si omogenizam bine. Punem cateva polonice de ciorba (6-7), peste galbenusuri amestecand cu un tel bine dupa fiecare sa nu se branzeasca compozitia. Turnam incet in oala cu ciorba si amestecam cu lingura sau polonicul pana ajunge tot lichidul la aceeasi temperatura. Adaugam carnea si orezul strecurat in oala. Adaugam sucul de lamaie (prima data punem doar jumatate sa nu se acreasca prea tare), gustam si apoi mai adaugam daca mai trebuie. Adaugam si sare dupa gust. Radem morcovul ramas pe razatoarea cu ochiuri mici si il punem la calit. Cand a devenit auriu, strecuram deasupra ciorbei zeama frumos colorata. Mai lasam 10-15 minute ciorba la foc, sa capete carnea gust. Oprim focul si adaugam verdeata.



...

Ciorba de burta cu galbenus si zarzavaturi

Ingrediente:

1 kg burta
1 picior de vitel
2 morcovi
2 patrunjel
2 cepe
2 foi dafin
2-3 galbenusuri
2 linguri de otet de vin sau ½ lamaie
piper boabe
sare
1 capatana mare de usturoi

Mod de preparare:

Punem 5l de apa la fiet impreuna cu oasele sau picorul de vitel. Burta se freaca bine cu malai si sare, se curata de pielite si se lasa in apa rece cu putin bicarbonat ca sa-i scoata acidul.
Dupa 3 ore de fiert se scoate piciorul de vitel si se desoseaza, taind carnea in fasii de 1 cm.
Dupa cel putin 3 ore de stat in apa cu bicarbonat, burta se pune la fiert in apa in care a fiert si piciorul, completand cu apa daca e necesar. Radem morcovii, pastarnacul, iar ceapa se toaca marunt.
Se scoate burta dupa 3 ore de fiert si dupa ce s-a racorit, se taie ca niste taitei mai grosi, la fel si carnea de pe picior.
Se pune intr-o alta oala, se strecoara zeama in care a fiert si se lasa sa mai dea 2-3 clocote impreuna cu carnea de pe picior, otet, pastarnac, morcovi si ceapa.
Se piseaza usturoiul, se adauga o lingurita de sare, galbenusurile, smantana si putina zeama racita din ciorba. Se adauga acest amestec peste ciorba de burta si se sareaza si se pipereaza dupa gust.



...

Supa din carne de pui rasol cu taitei


Ingrediente:

Pentru 5 portii:
carne de pui - 500 g
taitei - 400 g
morcovi - 150 g
pastarnac radacina - 150 g
patrunjel radacina - 150 g
telina radacina - 50 g
ceapa - 100 g
patrunjel verde - 1 legatura
sare si piper boabe dupa gust 

 

Mod de preparare:

Pentru supa din carne de pui rasol cu taitei carnea se spala. Morcovii, pastarnacul, patrunjelul radacina, telina si ceapa se curata, se spala si se cresteaza. Patrunjelul verde se curata, se spala si se taie marunt. Carnea se fierbe in 2 l de apa cu sare si se spumeaza. Se adauga ceapa, morcovi, pastarnac, patrunjel radacina, telina si piper. Dupa fierbere, carnea si legumele se scot din vas. Supa se strecoara. Carnea se portioneaza in 5 bucati si se introduce in supa. Se adauga taiteii fierti in apa cu sare si trecuti prin jet de apa.
Supa din carne de pui rasol cu taitei se serveste fierbinte, cu patrunjel verde deasupra.
 

...

Supa-crema de sparanghel


Ingrediente:

700g sparanghel verde
1 ceapa mare tocata
3 linguri unt
600ml supa de pui
100g smantana
zeama de lamaie dupa gust
sare si piper 

 

Mod de preparare:

Supa crema de sparanghel este o supa crema delicioasa pentru cei aventurosi.
Taiati sparanghelul bucati de aprox 1 cm. Caliti ceapa in 2 linguri de unt la foc mediu, amestecand constant pana se inmoaie. Adaugati bucatile de sparanghel si asezonati cu sare si piper. Lasati amestecul la foc mediu pentru 5 minute, amestecand. Adaugati supa de pui, acoperiti oala si fierbeti 15 – 20 minute, pana se fragezeste bine sparanghelul.
Dati supa la blender, pana se transforma in crema omogena. Adaugati smantana, mai puneti supa de pui daca e nevoie de o consistenta mai fluida. Asezonati cu sare si piper. Dati supa in clocot si adaugati o lingura de unt si zeama de lamaie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu